15 år och 15 frågor

Sensor Fonder fyller 15 år! Det firar vi (bland annat) med att ställa 15 snabba frågor till våra grundare och förvaltare Ulf Öster, Stefan Olofsson och Stefan Ahlfeldt – om åren som gått, erfarenheter och lärdomar, samt vad de kommande 15 åren bjuder på.

  1. Stressigaste perioden på jobbet?
    Den stressigaste perioden sedan starten var troligtvis under mars 2020, när COVID-19 bröt ut ordentligt. Som förvaltare av en blandfond med brett mandat, som kan gå från 0 % till 100 % aktieexponering, stod vi inför ett antal stora förvaltningsbeslut. Under några intensiva veckor minskade vi snabbt aktieexponeringen från 70 % till 35 % när börsen föll fritt och osäkerheten kring pandemins omfattning var total. Samtidigt skiftade vi fokus till bolag inom sektorer som läkemedel, hygienprodukter, telekommunikation och spel – områden som förväntades klara sig bättre under krisen. I slutet av mars hade vi redan ökat aktieexponeringen till 52 %, allt medan hela förvaltningsteamet kämpade med att själva återhämta sig från COVID-19.

  2. Bästa affär ni gjort?
    Evolution är den aktie som bidragit mest positivt till värdeutvecklingen.

  3. Och den sämsta?
    Hexatronic är den aktie som bidragit mest negativt till värdeutvecklingen.

  4. Innehav ni ägt längst?
    Investor har varit en konstant del av fonden sedan 2015. Dock har vikten pendlat mellan någon enstaka procent och upp emot 10 %.

  5. Någon grundprincip som ni inte frångått?
    En av de viktigaste grundprinciperna vi har är vikten av att hålla fast vid vår investeringsfilosofi, som bygger på en koncentrerad aktieportfölj. Vi är övertygade om att en portfölj med ett begränsat antal bolag, där vi har djupgående kunskap om varje investering, ger oss bäst förutsättningar för högre avkastning. En annan avgörande princip är att framgång ofta kommer från att låta våra "vinnare" fortsätta leverera, istället för att sälja av för tidigt.

  6. Vilket råd skulle ni ge till er själva för 15 år sedan?
    Ha tålamod – allt tar längre tid än man tror. Oavsett om det handlar om att en investeringshypotes ska spela ut eller om ett bolag ska uppvärderas, tar det ofta längre tid än förväntat.

  7. Hur har marknaden förändrats under dessa 15 år, och hur har ni anpassat er?
    Marknaden har förändrats avsevärt under de senaste 15 åren. Antalet noterade bolag har ökat, och tillgången till information är större än någonsin, vilket riskerar att skapa ett informationsöverflöd. Utmaningen idag är inte bristen på data utan att kunna filtrera och prioritera rätt information. Samtidigt har vi sett en ökad volatilitet och en ränta som sjunkit stadigt, vilket påverkat marknadsdynamiken. Dessutom har inflödena till passivt förvaltade fonder vuxit markant, och fondbranschen har genomgått en period av ökad reglering och konsolidering. Allt detta har förändrat spelplanen, men det grundläggande behovet av att fatta välgrundade investeringsbeslut består.

  8. Vilket ekonomiskt klimat har varit mest utmanande att navigera?
    Vi har alltid trivts bäst i marknadsmiljöer med tydliga makrotrender och där tillväxtbolag premieras – det är här vi verkligen kan göra skillnad. När marknaden belönar långsiktig tillväxt och stabila bolag med starka affärsmodeller känns det som att vår investeringsfilosofi får blomma ut fullt ut. Det är i sådana tider vi kan behålla en koncentrerad portfölj och leverera den överavkastning vi strävar efter. Däremot är klimat präglade av osäkerhet och binära händelser, som plötsliga marknadschocker, mer utmanande. Under sådana perioder tvingas vi ofta ibland bredda portföljen mer än vi skulle vilja, vilket minskar möjligheterna att skapa det mervärde.

  9. Vad kännetecknar en riktigt bra förvaltare?
    En riktigt bra förvaltare följer en tydligt definierad investeringsstrategi och låter sig inte påverkas av kortsiktiga marknadsfluktuationer. De är konsekventa i sitt beslutsfattande och har modet att stå fast vid sina övertygelser, även i tider av volatilitet och osäkerhet.

  10. Vilka branscher har bidragit mest positivt till utvecklingen?
    De sektorer som bidragit mest positivt till avkastningen i fonden är sällanköpsvaror och finansrelaterade bolag.

  11. Förnuft eller magkänsla?
    Som förvaltare har man tillgång till en mängd data, analysverktyg och ekonomiska modeller. Men det är genom att praktiskt tillämpa dessa under många år – och lära sig av framgångar och misstag – som man utvecklar en intuition eller magkänsla. Denna känsla hjälper en att fatta snabba beslut när marknaderna rör sig snabbt, eller när något inte "känns rätt" trots att siffrorna säger det motsatta.

  12. Work-life-balance – finns det?
    För oss förvaltare är marknaden inte bara ett jobb, utan vårt största intresse och något vi verkligen brinner för. Det är en ynnest att få arbeta med det vi älskar, och det gör att gränsen mellan arbete och fritid ofta suddas ut. Samtidigt är vi medvetna om vikten av att släppa arbetet ibland för att få nya intryck och perspektiv, vilket också bidrar till att vi blir bättre i vår roll som förvaltare. Men i grund och botten är det en passion för marknaden som driver oss, och det är svårt att kalla något så givande för "arbete" i traditionell bemärkelse.

  13. AI – hot eller möjlighet?
    Givetvis kan AI vara ett hot mot många industrier, däribland för finansbranschen, men det gäller sig att ta till sig tekniken och utnyttja det i ens verksamhet. Med AI kan vi få effektivisera dataanalys, förbättrad riskhantering och hjälp i att förutse marknadstrender. Vi tror att när AI kombineras med mänsklig erfarenhet och intuition skapas en starkare grund för framgångsrik fondförvaltning

  14. Hur ser Sensor Fonder ut om 15 år?
    Vår förhoppning är att även om 15 år erbjuda konkurrenskraftig avkastning och fortsätta bygga långsiktiga relationer med våra investerare, gamla som nya.

  15. Hur firar ni 15-årsjublileumet?
    Det firas med tårta, bubbel och snittar tillsammans med kollegorna, systerbolagen och våra samarbetspartner.

 


Vi välkomnar Filip Teinmark!

15 november 2024

Vi har glädjen att välkomna Filip Teinmark till Sensor Fonder. Filip läser en master inom fastighet och finans på KTH och kommer att arbeta extra hos oss som analytiker.

Åk till toppen